Una de les transformacions més espectaculars que es va produir en aquells moments van ser les col·lectivitzacions: empreses que passaven a mans dels treballadors, els quals es responsabilitzaven de tot el seu funcionament.
El procés va començar primer de forma espontània, perquè bastants empresaris o directors de fàbrica havien fugit o estaven amagats per por de l’onada revolucionària dels primers dies. En alguns casos quan els obrers i les obreres d’aquests centres de treball van tornar a la feina, es van veure obligats a fer-se càrrec de la producció.
Aquest fet no va quedar aïllat en unes quantes fàbriques, sinó que, degut a la importància del cultiu revolucionari promogut pels anarcosindicalistes, s’estengué a totes les activitats econòmiques (transports, comerços, etc.). Es va decidir crear, per iniciativa de la Generalitat i d’acord amb totes les forces antifeixistes, el Consell d’Economia de Catalunya, que havia d’organitzar i coordinar l’economia del país. Aquest organisme va elaborar el Decret de col·lectivitzacions i control obrer d’indústries i comerços, que regulava tot el procés revolucionari.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada